Her birimizin hayatı birbirinden farklı, hepimiz gün içerisinde farklı şeyler yaşıyor ve deneyimliyoruz . Çalıştığımız işler, muhatap olduğumuz kişiler yaşam kodlarımızı belirliyor. Fırıncı daha çok fırıncıyı, un satanını vs. tanır. Bende mesleğim gereğince bir çok farklı sektörden bir çok farklı kişiyle iletişim kurdum ve mesleğimden dolayı da bir çok gazeteci tanıdım.
Medyanın bir toplum için öneminden bahsedersek, aslında medya ekonominin itici gücüdür. Yeni bir ürün veya hizmet ortaya çıkınca bunu medyanın iletişim alanlarıyla öğreniriz. Medya, kitlesel iletişim araçları olan geleneksel medya ve yeni dijital medya alanlarıyla kitlelerle iletişim kurmamızı sağlar. Firmalar ve isimler, aynı yollarla ortaya çıkarılmış, geliştirilmiş, yenilenmiş hizmetlerini ve gelecek vizyonlarını kitlelere bu yollarla duyurur.
Medyanın da temelinde aslında gazetecilik yatar.
Çünkü gazeteci yaşadığı toplumu tanır, topluma dokunur, birbirinden farklı alan ve sektörlere ilişkin haber yaptıkları için zamanla toplumun bir çok kesimini tanıma fırsatı bulur. Bu nedenle bir çok farklı konu hakkında bilgi sahibidir. Hatta gazeteciler için’ her şeyden az bilir ama kendi işini iyi bilir’ denir.
Yerel gazeteciler de kenti yaşamış, kentteki gelişmelere tanık olmuş, farklı yönetimlerin ve yönetim biçimlerinin toplumdaki karşılıklarını gözlemlemiş kişilerdir. Bizimde yaptığımız bir çok projede başvurduğumuz ilk kişiler bu kenti okuyan ve tanıyan gazeteci üstadlarımız ve duayenlerimizdir. Bu meslek grubunun bilgi birikimleri ve deneyimleri yerel yönetimler tarafından da daha çok dikkate alınmalıdır. Çünkü gazeteciler bu kentin yaşayan tanıklarıdır. Çünkü gazeteciler, doğal bilir kişilerdir.
Bu nedenle toplumda veya kentte alınacak yeni kararlarda mutlaka biz gazetecilerin de daha çok fikrinin alınması gerektiğini düşünüyorum.
Bu mesleğe gönül vermiş bütün onurlu ve şerefli meslek üstatlarımızın, duayenlerimizin ve tüm medya çalışanlarının ve emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım.
Murat Tunçer
RotaPR Ajans Başkanı